Golden Visa: Αλλαγές στην αγορά ακινήτου και στην αξιοποίησή του

Μοιράσου το:

Σημαντικές αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όσον αφορά την αγορά και την μετέπειτα αξιοποίηση ακινήτων που αγοράζονται με Golden Visa.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του τόνισε, ότι η κυβέρνηση με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, σκοπό έχει να οριοθετήσει το πλαίσιο αγοράς ακινήτων μέσω Golden Visa ώστε να διασφαλίσει την απελευθέρωση των προσιτών και πιο «λαϊκών» κατοικιών για τους πολίτες της χώρας.

Στη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε:

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων και τα έσοδα το 2023 ήταν περίπου 2,5 δισ. ευρώ από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις. Τι ίσχυε μέχρι τώρα. Ότι για να πάρεις Golden Visa με αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με golden visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Περιορισμοί στο εμβαδόν και αύξηση των ορίων

Το ελάχιστο εμβαδόν ακινήτου για Golden Visa θα ανέλθει στα 120 τ.μ., ενώ το ελάχιστο τίμημα αγοράς ακινήτου για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τουριστικά νησιά αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα καινούργια όρια

Σε 800.000 ευρώ αυξάνεται το τίμημα αγοράς ακινήτου στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα το τίμημα ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Το σημερινό χαμηλότατο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ παραμένει για δύο μόνο περιπτώσεις ακινήτων ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκονται:

  • Διατηρητέα ακίνητα που θα αποκατασταθούν.
  • Βιομηχανικά ακίνητα που θα μετασκευαστούν για να είναι κατοικήσιμα.

Τέλος το Airbnb από επενδύσεις με Golden Visa

Μία ακόμη σημαντική ρύθμιση σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση για όσους αποκτούν ακίνητο με Golden Visa. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου που αγοράστηκε με Golden Visa μέσω Airbnb. Στόχος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι να κατευθυνθούν οι επενδύσεις σε ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι σε λαϊκές κατοικίες που είναι προσιτές στους πολίτες.

Διάβασε επίσης: Βαριά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες-διαχειριστές που δεν δηλώνουν τα Airbnb στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Λήγει η προθεσμία

Να τονιστεί στο σημείο αυτό πως στο πλαίσιο αγοράς ακινήτου μέσω Golden Visa, πολίτες τρίτων χωρών που θα εξοφλήσουν το τίμημα, ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή αν υπογράψουν προσύμφωνα με πληρωμή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να αιτηθούν άδεια διαμονής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα. Αν για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωθεί η αγορά ακινήτων, δίνεται επιπλέον χρόνος για την εξεύρεση νέου ακινήτου.

Τέλος να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση, θα αξιολογήσει τον Σεπτέμβριο την αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αποφασίσει για τυχόν νέες ρυθμίσεις όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα ακινήτων που τρέχουν λέγοντας:

Υπενθυμίζω το πρόγραμμα με την ονομασία «Σπίτι Μου», το οποίο μεταξύ των άλλων, είχε και τα φτηνά στεγαστικά δάνεια, τα οποία διατέθηκαν αμέσως με επιτόκιο 1% περίπου και έχουν εγκριθεί ήδη 10.000 δάνεια, έχουν εκταμιευθεί 5.000 δάνεια κτλ.

Άλλες πρωτοβουλίες, “Εξοικονομώ για νέους”, Εξοικονομώ – Νοικιάζω για να διατεθούν τα σπίτια κλπ.

Διάβασε επίσης: “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”: Ανοίγει η πλατφόρμα εντός των ημερών


 

SPITIXORISMESITI.GR

Έχεις ακίνητο; Ανέβασέ το εδώ

Ψάχνεις ακίνητο; Βρες το εδώ!

Για περισσότερα ακολουθείστε μας στα Social Media

Facebook   Instagram   Viber   TikTok   YouTube

Το Real Estate εξελίσσεται! Θα ακολουθήσεις?


 

Μοιράσου το: