“Ανακαινίζω-Νοικιάζω”: Ανοίγει η πλατφόρμα εντός των ημερών

Μοιράσου το:

Το πρόγραµµα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είναι μία από τις βασικές στρατηγικές που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με σκοπό την λύση του στεγαστικού προβλήματος που έχει διογκωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραµµα προβλέπει την επιδότηση εργασιών λειτουργικής ανακαίνισης περίπου 12.500 κατοικιών που είναι δηλωµένες ως κενές την τελευταία τριετία, με σκοπό την εκ νέου  εκμίσθωση και διάθεσή τους στην αγορά.

Η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατανεμημένη στα οικονομικά έτη 2024 και 2025.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση των δικαιούχων ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών.

Διάβασε επίσης: Ιδιοκτήτες ακινήτων: 4 ημερομηνίες «κλειδιά» για να γλιτώσουν έξτρα φόρους και πρόστιμα

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για 1 ακίνητό τους, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%,
  • το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι προϋποθέσεις

Η επιδότηση στους δικαιούχους χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια 3 τουλάχιστον ετών
  • μέρος της επιδότησης δύναται να προκαταβάλλεται. Η προκαταβολή αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου της επιδότησης που χορηγείται σε κάθε δικαιούχο
  • η Δ.ΥΠ.Α. δύναται να συνεργάζεται με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. για την υλοποίηση όλου ή μέρους του προγράμματος «Ανακαινίζω Νοικιάζω»
  • η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ.

 

SPITIXORISMESITI.GR

Έχεις ακίνητο; Ανέβασέ το εδώ

Ψάχνεις ακίνητο; Βρες το εδώ!

Για περισσότερα ακολουθείστε μας στα Social Media

Facebook   Instagram   Viber   TikTok   YouTube

Το Real Estate εξελίσσεται! Θα ακολουθήσεις?


 

Μοιράσου το: