Πρόβλημα με τις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους ιδιοκτήτες

Μοιράσου το:

Ένα σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους ιδιοκτήτες.

Λόγω των επιμετρήσεων που γίνονται για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, προκύπτουν διαφορές στα εμβαδά των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους με αποτέλεσμα 2 στα 3 συμβόλαια να έχουν πρόβλημα.

Το πρόβλημα αν και υφίσταται εδώ και 2 χρόνια (με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου) έχει πάρει τον τελευταίο καιρό μεγάλες διαστάσεις αφού ακόμη και μικροδιαφορές στα εμβαδά των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους κτήσης, καταστούν αδύνατη τη σύνταξη των συμβολαίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται συνεχώς συναλλαγές λίγο πριν μπουν οι υπογραφές και έτσι οι ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται είτε για πώληση, είτε για γονική παροχή να είναι πλήρως παγιδευμένοι.

Διάβασε επίσης: Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου – Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες

Ποια είναι τα έγγραφα μιας μεταβίβασης και που εντοπίζεται το πρόβλημα

Σε κάθε μεταβίβαση το εμβαδόν του ακινήτου πρέπει να συμπίπτει με τα παρακάτω:

  • το συμβόλαιο απόκτησης ακινήτου
  • την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας
  • το Κτηματολογικό Απόσπασμα γεωτεμαχίου
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου
  • την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ή διηρημένης ιδιοκτησίας) δίμηνης ισχύος
  • την κάτοψη του κτίσματος
  • την άδεια δόμησης
  • τη βεβαίωση δήλωσης και μη οφειλής ΕΝΦΙΑ

Το πρόβλημα λοιπόν που παρατηρείται είναι ότι τα εμβαδά των ακινήτων μετρούμενα στην πράξη από κάποιον μηχανικό, δεν συμβαδίζουν με εκείνα που υπάρχουν στους 2 πρώτους ιδιοκτησιακούς τίτλους (το συμβόλαιο απόκτησης ακινήτου και την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.

Η πρόταση των επαγγελματιών

Οι επαγγελματίες του κλάδου (συμβολαιογράφοι και ΠΟΜΙΔΑ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό έκαναν κοινή παρέμβαση στη διαβούλευση του τελευταίου σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση με την οποία να παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προβαίνουν σε μονομερή διόρθωση στοιχείων και συστάσεων οριζοντίου ιδιοκτησίας, ώστε να συμφωνούν με την απεικόνιση στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Η κοινή πρόταση ΠΟΜΙΔΑ και Ένωσης Συμβολαιογράφων έχει ως εξής:

  • Ο ιδιοκτήτης ενός ή περισσοτέρων κτισμάτων επί γεωτεμαχίου επί του οποίου δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες θα μπορεί να προβεί μονομερώς στη διόρθωση των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου αναφορικά με την πραγματική επιφάνεια, το περίγραμμα και τη χρήση των κτισμάτων σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται κανένα περιγραφικό στοιχείο του γεωτεμαχίου.
  • Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας επί κτιρίου θα μπορεί να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας ως προς την επιφάνεια και το περίγραμμα της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας εφόσον η σημερινή πραγματική κατάσταση έχει δημιουργηθεί από τον χρόνο ανέγερσης – κατασκευής και αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλονται τα υπόλοιπα περιγραφικά στοιχεία της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, οι καταστατικές εν γένει αναλογίες, και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτιρίου. Η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών θα τεκμαίρεται.

 

SPITIXORISMESITI.GR

Έχεις ακίνητο; Ανέβασέ το εδώ

Ψάχνεις ακίνητο; Βρες το εδώ!

Για περισσότερα ακολουθείστε μας στα Social Media

Facebook   Instagram   Viber   TikTok   YouTube

Το Real Estate εξελίσσεται! Θα ακολουθήσεις?


 

Μοιράσου το: