ΔΥΠΑ: ανακαίνιση σπιτιού έως 10.000 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

Μοιράσου το:

Έρχεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» με επιδότηση ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» στοχεύει στην είσοδο περίπου 12.500 κλειστών ακινήτων στη στεγαστική αγορά.

Ο στόχος είναι οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν για τουλάχιστον 3 χρόνια. Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 40% επί των δαπανών για εργασίες και υλικά, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.

Τα ακίνητα πρέπει να είναι έως 100 τ.μ. και να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή. Οι εργασίες και τα υλικά πρέπει να έχουν αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλουν μαζί με τα τιμολόγια ηλεκτρονικό μισθωτήριο ως απόδειξη ότι θα νοικιάσουν το ακίνητο για 3 χρόνια.

Η Δ.ΥΠ.Α. δύναται να συνεργάζεται με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. για την υλοποίηση όλου ή μέρους του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με τη συνολική δαπάνη του προγράμματος να μην υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ και να βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Προϋποθέσεις του προγράμματος

1. Θεσπίζεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», με το οποίο επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση και στο οποίο συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για 1 ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%
  • το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

2. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια 3 τουλάχιστον ετών.

 

SPITIXORISMESITI.GR

Έχεις ακίνητο; Ανέβασέ το εδώ

Ψάχνεις ακίνητο; Βρες το εδώ!

Για περισσότερα ακολουθείστε μας στα Social Media

Facebook   Instagram   Viber   TikTok   YouTube

Το Real Estate εξελίσσεται! Θα ακολουθήσεις?


 

Μοιράσου το: